Direktlänk till inlägg 3 juni 2009

New York, André och jag…

Av Yvonne o Jan Nyberg - 3 juni 2009 19:50

Att flyga västerut på väg till New York är en lisa för själen. Man är full av förväntan, lite hungrig, tar en drink innan maten och om man dessutom reser i trevligt sällskap blir den flygresan en synnerligen behaglig upplevelse.


Det hade vi, André och jag. Trevligt sällskap. Och vi fick både drink innan och välsmakande flygplansmat. Det är ju trots allt ur en liten låda man äter om man sitter i ekonomiklass, vilket man gör om inte något företag betalar eller man vunnit stort på V75. De kulinariska upplevelserna väntar ju i The Big Apple.


SAS A330 tog oss till Newark, New Jersey och Tony den jovialiske amerikanen tog oss till Roosevelt Hotel på mellersta Manhattan. André fick direkt ett smakprov på det humoristiska, det flärdfria, det vänliga och det trevliga och gåpåiga amerikanska sättet. Tack Tony.


Broadway vid Times Square är i maj 2009 delvis avstängd för trafik så där chillar man i utställda solstolar. Det är rätt fräckt. Chillar säger vi normalt inte men denna kväll tyckte vi det passade.


Tidigt i säng ger en lång intressant dag i metropolen.


Hop-On-Hop-Off-bussar är ett utmärkt alternativ om man vill lyssna på intressanta newyorkers berätta om sin stad och samtidigt se det mesta av det bästa.


Och som sagt hoppa av där man finner det extra intressant. Häst och vagn i Central Park, lunch i The Village, och en taskig karikatyr i Battery Park var något av vad vi fick uppleva.  I Trump Tower finns för övrigt rena fina publika toaletter.


Peter Lugers Steakhouse,  http://www.peterluger.com/i Brooklyn ligger precis vid Williamsburgs brofäste och har där serverat kött av yppersta klass och tillagat enligt tradition sen 1887.

Rated New York No. 1 Steak House

for 24 years in a Row

Det talar för sig själv. Aktiemäklaren Björn och vi blev lika hänfört nöjda över maten och stället som förra gången i november 2007 då även mäklarens syster Katarina och Frun var med. Tack Peter  Luger och Tack Björn för ditt trevliga sällskap.


Och den andra dagen var till ända.


Fortsatt busshoppande och en intressant tur genom Harlem var dagens övning för att innan kvällens musikal klockan 20.00 besöka nästa berömda stekhus, Gallaghers, http://www.gallaghersnysteakhouse.com/. Under deras dryga sjuttioåriga historia har alla storheter dinerat här. Och det förstår vi väl.


Prime Rib blev det och jättegott var det, som Tina brukar säga. Fantastiskt gott. Köttet möras väl synligt i kylar och det är endast USDA Prime Dry Aged Beef som används vilket endast 2 procent av nötproduktionen  i USA kan tituleras som. Det handlar bland annat om hur väl marmorerat köttet är, ålder och kvalité.



Musikalen då. Ja, Billy Elliot, gick som film för ett antal år sedan har nu blivit musikal. Den tillhör de för tillfället mest uppskattade och den kommer garanterat få en massa Oscars. Den handlar om en yngling som hellre vill dansa än följa traditionen i trakten att bli gruvarbetare. Välspelat, dramatiskt,humoristiskt och en hel del rörande (för den som e lagd åt det hållet).


Mer om Billy Elliot på: http://www.billyelliotbroadway.com/


Och det blev sen afton den tredje dagen som avslutades på uteserveringen vid Rockefeller Center. Precis där man åker skidskor på konstisbana på vintern. Klassisk mark.


Lördagen blev en lugn promenad längs Fifth Aveny till Central Park och genom densamma (bilden tagen i parken) till John Lennons Dakota-building. Där bodde han och där mördades han. Yoko bor kvar och platsen har blivit ett vallfärdsmål för många. Lite bisarrt måhända.  Men så är det.


Många andra celebriteter har bott där eller vad sägs om Laureen Bacall, Sean Lennon, Judy Garland, Boris Karloff, Bono och Paul Simon.  Populärt ställe.


För att hinna med allt som skulle hinnas med kom André på det geniala i att se nästa musikal som matiné.  Klockan 14.00 drog den så igång; Jersey Boys! Den sanna berättelsen om Frankie Valli och The Four Seasons.


Några halvt om halvt laglydiga unga män med uttalad Jersey-dialekt bildar grupp med smärre framgångar fram till Bob Gaudio kom med i bandet och skrev en massa hits. ”Can´t take my eys off of you” är en och ”Sherry” en annan. Tack Bob för dessa.



Gå gärna in på Gå in på http://www.jerseyboysinfo.com/broadway så kan ni lyssna på lite av det vi fick uppleva.



Amrisarna kan det här med show och musikal. Scenografi, dramaturgi och härlig musik gjorde denna till Best Show 2006 och den spelar för fullsatta salonger sex dagar i veckan. En riktig upplevelse.


Varken Jersey Boys eller Billy Elliot fanns med bland de teatrar som säljer överblivna biljetter klockan tre på Times Square´s Box Office. Vi köade i femtio minuter bara för att få veta detta. Det var bara att kvista bort till respektive teater och köpa i biljettluckan.


Kvällen spenderade i Greenwich Village, småstaden i storstaden. Lägre bebyggelse, massor av uteserveringar och ett ställe för folk med öppna sinnen.


Det var här The Gay Movement startade för fyrtio år sedan. Stonewall Bar på Christophers Street är ett historiskt landmärke och där smakade ölen svalt och gott. Ölen var inte sämre på andra ställenförresten.


Nästa gång i New York blir det boende i The Village.


Söndagen var hemresedag och fram till avgång hade vi det behagligt bakåtlutat. Återigen i solstolarna på Times Square. Och på en trevlig Irländsk Pub.


Tack New York för denna gång!


Men framför allt: Tack André för en fantastisk långhelg!


ps. kl 04.14 sover vi i en A330 över norra Atlanten, i södra Atlanten försvinner Air France maskin av samma typ...


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yvonne o Jan Nyberg - 30 november 2016 19:44

ja, imorgon är vi hemma och ikväll har vi njutit en ank-middag på Ratskeller i Lubeck. Då tarvas några reflektioner.   Så här vackert är det i en av de många fina matsalarna       Under vår avslutande måltid under valven i rådhuskällaren tack...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 29 november 2016 15:09

När livsandarna är hos oss båda är det fint att komma till gamla hansastaden Bremen. Julmarknaden är stor och innehållsrik, vi träffade många gemytliga och trevliga tyskar på våra stopp bland gluewein och annat.   Dagens lunch på Bremen Ratskelle...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 26 november 2016 09:38

... fick Y en magåkomma och vi körde raka vägen hem.   Inatt i Baskien fick den andre någon form av åkomma. Feber och ont i kroppen. Och lite magont.   Därför kör vi nu mot Helsingborg. Dagsformen får bestämma tid och plats för våra stopovers...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 25 november 2016 19:07

Fenomenet i USA har spridit sig. Finns visst nu överallt. Även här och det gjorde vår lunch 50% billigare. Blev vi lyckliga eller lyckligare av det? Knappast. Men imponerade och belåtna oavsett;    Pumpasoppa med krispiga krutonger och tryffelolj...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 24 november 2016 20:20

Ja, Spanien bjuder stora variationer. Vi är 103 mil norr om Rota och har passerat det fascinerande spanska höglandet igen.  Att det är fascinerande konstaterade vi för en månad sedan på väg söderut. Nu norrut och det har hänt en del under den tiden. ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards