Direktlänk till inlägg 13 januari 2014

Oss pilgrimer emellan....

Av Yvonne o Jan Nyberg - 13 januari 2014 10:27

Så här skriver Wikipedia om Santiago de Compostela


”År 813 upptäcktes här en grav som man ansåg tillhöra aposteln Jakob den äldre. Han hade visserligen blivit avrättad i Jerusalem, men man menade att hans kvarlevor förts till Spanien där han en tid varit verksam. Vallfartsorten blev snart känd i hela Västeuropa, och pilgrimer strömmade till från alla håll. Längs pilgrimsvägarna drogs man samtidigt till andra och mindre vallfartsorter. Till de medeltida pilgrimerna hörde bl.a den heliga Birgitta och hennes make Ulf Gudmarsson. Santiago de Compostela utgör alltjämt ett pilgrimsmål av stor betydelse.

I Santiago de Compostela finns en stor katedral, som byggdes sannolikt under 1000-talet till 1200-talet. Påven Calixtus II grundade ett ärkebiskopssäte där 1120, och ärkebiskopen har sin cathedra i katedralen. Stadens universitet, Universidad de Santiago de Compostela, grundades 1495. Gamla staden i Santiago de Compostela blev 1985 uppsatt på Unescos världsarvslista. Även pilgrimsleden genom Frankrike och Spanien finns med på Världsarvslistan, se vidare Jakobsvägen.”


Det är lite märkligt vad dom höll med förr i världen.


Till samma sällskap som vår heliga Birgitta och hennes gubbe hör också våra nära; Eva och Bosse från Skäret i Arild och Villa Martin i Torrevieja. Dom pigrimmade hit för några år sedan. Gick nog över 30 mil om vi minns rätt. Gick hit gjorde även Carita på Rya Gård i rydebäck. Herrejesus!


Det märkligaste med deras vandring var att Bosse visst inte tappade ett enda hekto. Det hade han nog förväntat sig göra. Eller hoppats, vad vet vi. Men outgrundliga äro, som bekant, Herrens vägar.


Vi tog igår husbilen hit och ska inte ens promenera den kanske halva milen till Katedralen. Det regnar ju i omgångar och vi vill inte utsätta oss för onödiga risker. Vi tar bussen.


Campingen vi hittade ligger mitt i stan. Vi lagade oss en god middag, läste lite, lyssnade på Spotfy och hade en mysig söndagskväll. Det spelar ingen roll att det kommer en regnskur emellanåt.


I övrigt allt lugnt, men…


… måste rekommendera Stephen Kings mastodontbok ”Under Kupolen”. 1150 sidor där spänningen börjar på sidan tre. Sen fortsätter det bara. Kajsa läste den på stranden då hennes familj var i Spanien och pocketboken blev därför extra svullen till följd av fukt. Den har nu en slags patina som en välläst bok tillsammans med fukt gärna får. Stephen Kings berättarsätt är ytterst fascinerande. Fantasin oändlig.


 


… en plötslig urinodör kan plötsligt uppstå på toan för att sedan försvinna utan att något gjorts. Är det Herrens vägar??? (vi undanber oss vänligt men bestämt lättköpta poänger i denna del, mvh Y & J). Får nog fråga på husbilsklubben.se, där vet dom allt! 


… det känns bra att det bara är runt tio kilo som behöver bantas bort innan badsäsongen hemma


… husbilslivet är bekvämt som tusan. Mat, dryck, spis, ugn, sängar, toa (som sagt), kyl & frys, bekväma läsfåtöljer, trådlöst internet, ledlampor, solceller och 220 volt även vid fricamping, ja, listen är lång och vi har det hur bra som helst. Vårt ömsesidiga trevliga sällskap inte minst.


Återkommer med bilder från aposteln Jakob den äldres gravvård.


I väntan på de bilderna så njut gärna Elvis live-version av How Great Thou Art, nu när vi ändå är i den stämningen och på denna kanske heliga plats: (Efter Elvis följer Johnny Cash med I Walk the Line...)

 

 
 
Ingen bild

Dotra!

13 januari 2014 19:30

Hej på er igen!
Fantastiskt vad ni upplever saker hela tiden - trots att det hinns med en massa böcker. Det låter som att ni lever ett riktigt gott liv i den fina husbilen!
Vår helg gick i barnens tecken, kompisövernattning på fredagen, ridskola på lördagen och en mycket trevlig lördagskväll hos en familj från Böba som har jämnåriga barn. Jättetrevligt!
Igår började det bli kallt, ikväll började det snöa..... De säger att det ska övergå i regn inatt så det blir tyvärr ingen vinter denna gången heller...:-(
Kram på er!

 
Ingen bild

Y & J

13 januari 2014 20:21

Vi hoppas på snö i Helsingborg... då ska vi ploga, salta och sanda.

Ni har ju det också riktigt gott. Lite stressigare. Men ni är ju unga. 29 och däromkring. Ungefär. Väck dom två små och säg GoNatt från oss!

Det blev spanska köttbullar till middag, med svampsås. Riktigt gott. Sov gott... det ska vi göra!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yvonne o Jan Nyberg - 30 november 2016 19:44

ja, imorgon är vi hemma och ikväll har vi njutit en ank-middag på Ratskeller i Lubeck. Då tarvas några reflektioner.   Så här vackert är det i en av de många fina matsalarna       Under vår avslutande måltid under valven i rådhuskällaren tack...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 29 november 2016 15:09

När livsandarna är hos oss båda är det fint att komma till gamla hansastaden Bremen. Julmarknaden är stor och innehållsrik, vi träffade många gemytliga och trevliga tyskar på våra stopp bland gluewein och annat.   Dagens lunch på Bremen Ratskelle...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 26 november 2016 09:38

... fick Y en magåkomma och vi körde raka vägen hem.   Inatt i Baskien fick den andre någon form av åkomma. Feber och ont i kroppen. Och lite magont.   Därför kör vi nu mot Helsingborg. Dagsformen får bestämma tid och plats för våra stopovers...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 25 november 2016 19:07

Fenomenet i USA har spridit sig. Finns visst nu överallt. Även här och det gjorde vår lunch 50% billigare. Blev vi lyckliga eller lyckligare av det? Knappast. Men imponerade och belåtna oavsett;    Pumpasoppa med krispiga krutonger och tryffelolj...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 24 november 2016 20:20

Ja, Spanien bjuder stora variationer. Vi är 103 mil norr om Rota och har passerat det fascinerande spanska höglandet igen.  Att det är fascinerande konstaterade vi för en månad sedan på väg söderut. Nu norrut och det har hänt en del under den tiden. ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards