Direktlänk till inlägg 18 januari 2014

Un bon vin blanc - fransk språkövning

Av Yvonne o Jan Nyberg - 18 januari 2014 22:17

Franska är vackert. Vackrast enligt många. ”Un bon vin blanc” innehåller alla de nasala uttal som di franske använder. Lär man sig dessa kan man prata franska. För att prata spanska räcker det med att läspa! Mycket enklare.


Vår franska är begränsad, husbehovsfranska, mest småfranska med gester, men vi tar oss fram. Idag till Nantes. Vägen hit gick genom regionen Aquitaine där både Carmargue och Bordeaux ligger i ett hedliknande landskap i söder med låga tallar. Lite som på Nästet. Och i norra delen stora platta hektar för växtodling. Och grönsaker.


Fois gras är stort nu i Bordeaux. Här föder man upp ankor och gör en fantastisk anklever och serverar anklår på de flesta restauranger. Högsäsong just nu. Många är tveksamma till hur man här föder upp sina ankor. NCL tog bort denna rätt i deras franska restaurang Le Bistro.


Det ska vara den rena, inte den uppblandade levern som blir till pastej. En höjdare, precis naturell, som den är med tillsats av exemepelvis en skvätt Armagnac och utvalda kryddor. Tillsammans med ett glass rött från distriktet blir det utsökt. Nu har vi handlat både ock så välkomna på en smakupplevelse!


Nu har vi sett Biscaya även i vind. Igår vid ställplatsen (Euro 8 för 24 timmar inkl allt utom internet) i Mimizan Plage, direkt bakom de väldiga sanddynerna, var stranden en upplevelse. Även i Biarritz förresten välde väldiga vågor in. De bröt långt ut och det var vackert att se. Det ska blåsa ibland. Är man sedan gammal trålfiskare, gärna kryssar och dessutom uppväxt vid havet är det en lisa för själen att betrakta de aldrig sinande vågorna och det eviga brusande havet. Det dånar ibland.


Så rättvist det går att visa: vågorna i Biscayabukten

   


Vi har aldrig sett så många Campingplatser på så litet område som det på landet mellan Biarritz och Bordeaux. Hundratals. Alla stängda för säsongen.


Lunchen på ett litet bonna-hotell på vischan var värdelös. Absolut kass och ändå är vi i Frankrike. Vi saknade San Sebastian då. Dagens trerätters; sallad på sega hästmorötter, stocken på ett salladshuvud, varmrätt: en stekt korv med linsröra, dessert; en tårtebit av okänd karaktär och smak. Billigt var det men det var det i San Sebastian också. Så det är inget skäl. Kunskapen om mat var det som skilde.


Det stod 26 husbilar i Mimizan Plage denna lågsäsongsnatt. 26 x 8 x 30 x 9 kronor ger 56 tusen i månaden… asfalt och helautomatisk in- och utpassering. Plats fanns för säkert hundra. Hemma hade avgiften kanske varit 150 kronor per natt… 117 tusen per månad… det kan bli lönsamt. Har ni en gammal fotbollsplan? Med utsikt? Känns som om frågan redan ställts.


Helger är husbilsdagar för fransmän. Hundratals längs vägarna. Sen Algarve har vi husbilsåkare varit glesa på vägarna men inte idag.


I morgon blir det Brest i Bretagne. Tjejen i receptionen här på Camping Nantes såg lite betänksam ut då hon fick höra att vi skulle till solen i Brest. Le soleil en Brest! Y har av en fransman blivit varnad för att åka till Paris om vintern. Vi får se hur det blir. Lite avantgardistisk får man väl vara när man är i Frankrike. Fint franskt ord.

 
 
Ingen bild

MajLis

19 januari 2014 19:42

Jag tar inga bilder från Helsingborg för det vill ni inte se! Inte jag heller för den delen, men det är bara att stå ut:)

 
Ingen bild

Dotra

19 januari 2014 21:33

Härliga bilder!!
Här hemma fortsätter det att blåsa som sjutton = snön rör sig och gör dessutom ont när den träffar kinderna!!
Gissar att vi är insnöade men jag tänker inte gå ut och testa om jag har rätt.... Det märkliga är att i malmö och fuglie så är det i princip barmark!! Nåja, jag är glad att vi fått lite vinter till slut - barnen tycker det är jätteroligt!!
Kramis

 
Lasse

Lasse

20 januari 2014 14:57

"Lyckans Ostar" som kan följa landets matkulturer på alla ställplatser och samtidigt avjnuta ortens vinkultur.Förstår snart inte hur ni ska få plats med alla intryck och händelserika upplevelser i en vanlig mänsklig hjärna. Tur att ni kan surfa och hitta lagringsmöjligheter på nätet.Ser med glädje fram emot er fortsatta resa.

http://Lasse

 
Ingen bild

Y & J

20 januari 2014 17:17

Ja, vi inser mer och mer husbilars fördelar. Man får se massor. Idag västraste Bretagne och Finistère... vilt och vackert!

Mer om detta senare. Med några fina bilder därtill.

Y & J

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yvonne o Jan Nyberg - 30 november 2016 19:44

ja, imorgon är vi hemma och ikväll har vi njutit en ank-middag på Ratskeller i Lubeck. Då tarvas några reflektioner.   Så här vackert är det i en av de många fina matsalarna       Under vår avslutande måltid under valven i rådhuskällaren tack...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 29 november 2016 15:09

När livsandarna är hos oss båda är det fint att komma till gamla hansastaden Bremen. Julmarknaden är stor och innehållsrik, vi träffade många gemytliga och trevliga tyskar på våra stopp bland gluewein och annat.   Dagens lunch på Bremen Ratskelle...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 26 november 2016 09:38

... fick Y en magåkomma och vi körde raka vägen hem.   Inatt i Baskien fick den andre någon form av åkomma. Feber och ont i kroppen. Och lite magont.   Därför kör vi nu mot Helsingborg. Dagsformen får bestämma tid och plats för våra stopovers...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 25 november 2016 19:07

Fenomenet i USA har spridit sig. Finns visst nu överallt. Även här och det gjorde vår lunch 50% billigare. Blev vi lyckliga eller lyckligare av det? Knappast. Men imponerade och belåtna oavsett;    Pumpasoppa med krispiga krutonger och tryffelolj...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 24 november 2016 20:20

Ja, Spanien bjuder stora variationer. Vi är 103 mil norr om Rota och har passerat det fascinerande spanska höglandet igen.  Att det är fascinerande konstaterade vi för en månad sedan på väg söderut. Nu norrut och det har hänt en del under den tiden. ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards