Alla inlägg under oktober 2015

Av Yvonne o Jan Nyberg - 20 oktober 2015 20:35

Gustav Vasas sonson Sigismund vars pappa, Johan III var gift med Katarina Jagellonica, som var släkt med upphovsmannen till Jagellonska universitetet, grundat på 1300-talet, var kung i Sverige och Polen samtidigt.


Kluddigt? Nädå, glasklart! Men han blev avsatt i Sverige efter sex år som kung av sin farbroder hertig Karl.


Krakow är riktigt riktigt intressant.


Det blev Oscar Schindlers fabrik idag. Och gettot. Filmen ”Schindlers List” spelades in här och den uppmärksamme känner igen detta;

   

Roman Polanski var en av få som klarade sig ifrån Gettot i Krakow. Sextiotusen judar levde här 1939, få överlevde.

Det här området finns också med i filmen om Schindler. Hans fabrik och bilder på några av de tusen anställda han räddade

   

Nova Huta förresten, byggdes som en ny kommunistisk stad som skulle konkurrera ut Krakow. Det gick så där kan man väl säga. I morgon kör vi dit och tittar på ett kapitalt misslyckat kommunistiskt experiment.


Krakow rekommenderas alla och envar! Vi är väldigt nöjda med att ha tagit oss hit. Anledningen till att vi tog oss hit var att då en av oss skulle läsa in om Krakow för att guida här under en faktisk rundtur i Helsingborg låtsas vara här.


För att Hyllinge Buss skulle utröna om bussreseledarskap överhuvudet taget var att tänka på. För den på Krakow inläste.


Inläsningen var så till den milda grad intressant att resmålet helt enkelt bara måste besökas… nu e vi här.


Kör man fulltankad (70 liter) från Snapparp, Halland till Cottbus, Brandenburg går det i 69,61 liter bensin. Då har man 0.39 liter kvar som räcker cirka 300 meter med Saaben som drar dryga litern milen. Så exakt planerade vi färden. Planerade och planerade, med det gick jättebra. Aral-macken låg ju där den skulle.

Av Yvonne o Jan Nyberg - 19 oktober 2015 20:28

”Va fan e det för vägar” ropade hon. Vi hade precis passerat gränsen från Tyskland. I tio mil ungefär var det tvättbrädeskörning och 60-70 km i timman. Blev omkörda av långtradare och bussar.


Sen blev det perfekt underlag. Bättre än hemma.


Krakow är en pärla. Polen en förmodligen underskattad skatt.


Idag blev det Kazimierz. Det som då var hemvist åt judar är nu en levande historisk stadsdel, nästan ett museum.  Då Krakow i stort undslapp bombning och förstörelse under kriget är staden kvar i ursprungligt skick. Polackerna har varit varsamma och bevarat det genuina. Om än det nya stålverket Nova Huta här utanför bidragit med nedsmutsning å det grövsta.


Mer än 100 000 studenter sätter sina tydliga avtryck på allt. Glatt piggt och trevligt.


Oscar Wilde, Vincent van Gogh och vår egen Strindberg bland många andra var ihärdiga anhängare av Absint. Det hade vi läst men själva aldrig provat drycken. Tills idag. Absynt stod det i stora bokstäver på ett väldigt gammalt hus. Dit in gick vi. I gott sällskap. På vägen hem gick vi lite fel. Om det berodde på Absinten eller ej vet vi inte riktigt.


Ritualen säger Absint upphällt genom sockerbitar som sedan flamberas och blandas i, vatten eller is för den som vill späda. Ungefär så. Malört och anis ger smak och drycken är stark. God dessutom. Vi går nog dit en sväng till vad det lider. Kan ju ta taxi hem om det kniper.


Stämningsbilder från serveringen av absint och lokalen

   

I morgon gamla staden och Wawel-slottet. På onsdag Auschwitz-Birkenau, Oscar Schindlers fabrik och gettot i Podgorce. Otäcka ställen från förr. Idag ligger de otäcka ställena i Syrien och Irak.


På gensyn!

Av Yvonne o Jan Nyberg - 18 oktober 2015 22:35

Så, nu är vi i vårt rätta element igen, på väg på resa på rull.


Ja, att vara på väg någonstans mot nya mål och upplevelser är alltid lika behagligt närande och gott. Redan ombord på Aurora över sundet infann sig känslan av nyfikenhet på vad som komma skall.


Lika nyfikna var vi häromveckan då vi hälsade på fastrar (S&B), kusin och kusinmake (Å&H) på Kreta. Det blev jättetrevligt. Lättsamt och skönt på stranden och lättsamt och trivsamt på krogar. Goda vänner och god mat är allt man behöver.


God mat fick vi också på natthärbärget på väg mot Krakow.  I Cottbus på Willmersdorfer Hof. En utsökt gulasch på vildsvin. Dom har viltveckor nu i oktober.


Söder om Berlin fick en idiot syn på oss. I full fart närmande han sig bakifrån med blinkande lampor i grillen och viftande med ett visitkort i sin vänstra hand.


-        Va f-n e det här undrade vi högt, saktade ner, svängde in på vägrenen och stannade.


Ut for en liten svartmuskig typ som ställde sig utanför passagerardörren, höll upp sitt visitkort och rabblade något vi inte förstod. En idiot tänkte vi, la i D och körde iväg.


Han trodde väl i sin tur att vi var idioter. Hade kanske hört talas om ”Die Dumme Schweden” och trodde vi var lättfångade offer för något bondfångeri. Hur dum får man bli? Så dumma var i alla fall inte vi.


Nu har vi knappa fem timmar till medeltida Krakow, kulturhuvudstad och före detta huvudstad med sitt Wawel slott, sitt stora torg med tyghallar som varit marknadsplats i många hundra år, världens äldsta universitet där Kopernikus gick, med Kazimierz som en gång var de judiska kvarteren men nu en hip stadsdel med uteliv och restauranger, kyrkor, museer och återigen kyrkor.


Tre nätter i staden vi läst om och på distans förtjusats av ska nu bli verklighet. De polska korvarna får vi på köpet.

Av Yvonne o Jan Nyberg - 17 oktober 2015 21:01

Eura mobilen lämnade för gott Maristaden den 24 september för Landskrona. I ett samtal, en knapp vecka tidigare, undrade vår husbilsservicekille om vi ville sälja. Han hade en köpare.


Det undrade vi också men sålde i alla fall vår Integra. Vi vill ju ha en automatare med Queenbed!


Vår planerade höst-tur till Polen och Italien blir därför inte i husbil utan i en SAAB. Det blir inte mycket sämre då vi valt ett par hyfsade boenden i Krakow och Venedig. Där har vi aldrig varit och ser med nöje fram emot dessa intressanta städer. Och nyligen vinskördande Toscana.


I Toscana ska vi upptäckta det vi bara hört talas om. Vyerna, maten, vinet, det lantliga och det stadsliga. Ett strategiskt beläget boende är bokat. Väderprognoserna är höstligt goda.


På vägen hem tar vi svängen om Holland, där står nämligen ett belgiskt par i en Integra 850 QB med massor av extrautrustning. Den är till försäljning och kan komma bli vår.

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19 20 21 22
23
24 25
26 27
28
29 30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards