Direktlänk till inlägg 2 november 2016
Två femtiomilafärder genom och över den spanska höglandsplatån var precis så intressant som det på förhand verkade.
I norr gigantiska jordbruksodlingar och vi menar gigantiska. Vi har Sveriges kornbod Skåne men i jämförelse är det försvinnande litet. Ingenstans hemma har vi sett större odlade arelaler i ett och samma stycke. Ägarna här har tusentals hektar. Lite som i USA.
I mellandelen gigantiska betesområden och tiostusen-tals betande kor, köttdjur och får. Här var likheten med delar av Kalifornien slående, ljusgula betesmarker och gröna oaser av träd. Många korkekar gissar vi. Rena rama tjuren Ferdinand-marker.
I den södra delen började vinodlingarna och till slut hamande vi i Sevilla där vi svängde höger mot Portugal.
Vårt första mål på Algarve-kusten var Fuzeta där vi förra gången, för två år sedan, imponerades av den grillade pinfärska fisken och campissiomon precis vid åmynningen och Atlanten.
Döm om vår förvåning då de första vi såg efter att ha passerat inkörseln var Jen & John från England. Det glada och humoristiska paret vi träffade för två år sedan. På den tiden har de flyttat hit permanent, John har haft en hjärinfarkt och Jens son tycker hon ska dricka lite mindre... vi träffades hos dem efter installning, på en GT med gott om is och citron. Husbilslivet är gott.
Idag på morgonen mötte vi är tre andra svenska ekipage varav det ena var här förra gånget också. Fuzeta är populärt. Fransmännen dominerar i antal (Jen & John och vår svenska bekanting var inte översvallande lyckliga över det förhållandet.) Tror dock att det underlättar lite att kunna kommunicera med fransmän på deras vackra tungomål. Själva gillar vi fransmän.
Sen är det det här med att språket behöver hållas igång. Vid första betalstationen på motorvägen tillönskades vi en trevlig resa och svarade Bon Jour!!! Det efterföljande "merci beaucoup" skulle så klart ha kommit spontant och som ett rinnande vatten.
Nu ska vi få in lite portugisiska fraser att svänga oss med...
Så här fint är det på kajen där den pinfärska fisken grillas på vedeldad grill. Nypotatis handskalas vid bordet och den fräscha grönsalladen med tomat och finstrimlad lök var som förra gången. Precis det som vi sett fram emot.
Och så här fint är det på stranden, imorgon badar vi där.
När livsandarna är hos oss båda är det fint att komma till gamla hansastaden Bremen. Julmarknaden är stor och innehållsrik, vi träffade många gemytliga och trevliga tyskar på våra stopp bland gluewein och annat. Dagens lunch på Bremen Ratskelle...
... fick Y en magåkomma och vi körde raka vägen hem. Inatt i Baskien fick den andre någon form av åkomma. Feber och ont i kroppen. Och lite magont. Därför kör vi nu mot Helsingborg. Dagsformen får bestämma tid och plats för våra stopovers...
Ja, Spanien bjuder stora variationer. Vi är 103 mil norr om Rota och har passerat det fascinerande spanska höglandet igen. Att det är fascinerande konstaterade vi för en månad sedan på väg söderut. Nu norrut och det har hänt en del under den tiden. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 |
5 | 6 |
||||
7 | 8 | 9 |
10 |
11 | 12 | 13 |
|||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
|||
28 |
29 | 30 | |||||||
|