Senaste inläggen

Av Yvonne o Jan Nyberg - 20 oktober 2015 20:35

Gustav Vasas sonson Sigismund vars pappa, Johan III var gift med Katarina Jagellonica, som var släkt med upphovsmannen till Jagellonska universitetet, grundat på 1300-talet, var kung i Sverige och Polen samtidigt.


Kluddigt? Nädå, glasklart! Men han blev avsatt i Sverige efter sex år som kung av sin farbroder hertig Karl.


Krakow är riktigt riktigt intressant.


Det blev Oscar Schindlers fabrik idag. Och gettot. Filmen ”Schindlers List” spelades in här och den uppmärksamme känner igen detta;

   

Roman Polanski var en av få som klarade sig ifrån Gettot i Krakow. Sextiotusen judar levde här 1939, få överlevde.

Det här området finns också med i filmen om Schindler. Hans fabrik och bilder på några av de tusen anställda han räddade

   

Nova Huta förresten, byggdes som en ny kommunistisk stad som skulle konkurrera ut Krakow. Det gick så där kan man väl säga. I morgon kör vi dit och tittar på ett kapitalt misslyckat kommunistiskt experiment.


Krakow rekommenderas alla och envar! Vi är väldigt nöjda med att ha tagit oss hit. Anledningen till att vi tog oss hit var att då en av oss skulle läsa in om Krakow för att guida här under en faktisk rundtur i Helsingborg låtsas vara här.


För att Hyllinge Buss skulle utröna om bussreseledarskap överhuvudet taget var att tänka på. För den på Krakow inläste.


Inläsningen var så till den milda grad intressant att resmålet helt enkelt bara måste besökas… nu e vi här.


Kör man fulltankad (70 liter) från Snapparp, Halland till Cottbus, Brandenburg går det i 69,61 liter bensin. Då har man 0.39 liter kvar som räcker cirka 300 meter med Saaben som drar dryga litern milen. Så exakt planerade vi färden. Planerade och planerade, med det gick jättebra. Aral-macken låg ju där den skulle.

ANNONS
Av Yvonne o Jan Nyberg - 19 oktober 2015 20:28

”Va fan e det för vägar” ropade hon. Vi hade precis passerat gränsen från Tyskland. I tio mil ungefär var det tvättbrädeskörning och 60-70 km i timman. Blev omkörda av långtradare och bussar.


Sen blev det perfekt underlag. Bättre än hemma.


Krakow är en pärla. Polen en förmodligen underskattad skatt.


Idag blev det Kazimierz. Det som då var hemvist åt judar är nu en levande historisk stadsdel, nästan ett museum.  Då Krakow i stort undslapp bombning och förstörelse under kriget är staden kvar i ursprungligt skick. Polackerna har varit varsamma och bevarat det genuina. Om än det nya stålverket Nova Huta här utanför bidragit med nedsmutsning å det grövsta.


Mer än 100 000 studenter sätter sina tydliga avtryck på allt. Glatt piggt och trevligt.


Oscar Wilde, Vincent van Gogh och vår egen Strindberg bland många andra var ihärdiga anhängare av Absint. Det hade vi läst men själva aldrig provat drycken. Tills idag. Absynt stod det i stora bokstäver på ett väldigt gammalt hus. Dit in gick vi. I gott sällskap. På vägen hem gick vi lite fel. Om det berodde på Absinten eller ej vet vi inte riktigt.


Ritualen säger Absint upphällt genom sockerbitar som sedan flamberas och blandas i, vatten eller is för den som vill späda. Ungefär så. Malört och anis ger smak och drycken är stark. God dessutom. Vi går nog dit en sväng till vad det lider. Kan ju ta taxi hem om det kniper.


Stämningsbilder från serveringen av absint och lokalen

   

I morgon gamla staden och Wawel-slottet. På onsdag Auschwitz-Birkenau, Oscar Schindlers fabrik och gettot i Podgorce. Otäcka ställen från förr. Idag ligger de otäcka ställena i Syrien och Irak.


På gensyn!

ANNONS
Av Yvonne o Jan Nyberg - 18 oktober 2015 22:35

Så, nu är vi i vårt rätta element igen, på väg på resa på rull.


Ja, att vara på väg någonstans mot nya mål och upplevelser är alltid lika behagligt närande och gott. Redan ombord på Aurora över sundet infann sig känslan av nyfikenhet på vad som komma skall.


Lika nyfikna var vi häromveckan då vi hälsade på fastrar (S&B), kusin och kusinmake (Å&H) på Kreta. Det blev jättetrevligt. Lättsamt och skönt på stranden och lättsamt och trivsamt på krogar. Goda vänner och god mat är allt man behöver.


God mat fick vi också på natthärbärget på väg mot Krakow.  I Cottbus på Willmersdorfer Hof. En utsökt gulasch på vildsvin. Dom har viltveckor nu i oktober.


Söder om Berlin fick en idiot syn på oss. I full fart närmande han sig bakifrån med blinkande lampor i grillen och viftande med ett visitkort i sin vänstra hand.


-        Va f-n e det här undrade vi högt, saktade ner, svängde in på vägrenen och stannade.


Ut for en liten svartmuskig typ som ställde sig utanför passagerardörren, höll upp sitt visitkort och rabblade något vi inte förstod. En idiot tänkte vi, la i D och körde iväg.


Han trodde väl i sin tur att vi var idioter. Hade kanske hört talas om ”Die Dumme Schweden” och trodde vi var lättfångade offer för något bondfångeri. Hur dum får man bli? Så dumma var i alla fall inte vi.


Nu har vi knappa fem timmar till medeltida Krakow, kulturhuvudstad och före detta huvudstad med sitt Wawel slott, sitt stora torg med tyghallar som varit marknadsplats i många hundra år, världens äldsta universitet där Kopernikus gick, med Kazimierz som en gång var de judiska kvarteren men nu en hip stadsdel med uteliv och restauranger, kyrkor, museer och återigen kyrkor.


Tre nätter i staden vi läst om och på distans förtjusats av ska nu bli verklighet. De polska korvarna får vi på köpet.

Av Yvonne o Jan Nyberg - 17 oktober 2015 21:01

Eura mobilen lämnade för gott Maristaden den 24 september för Landskrona. I ett samtal, en knapp vecka tidigare, undrade vår husbilsservicekille om vi ville sälja. Han hade en köpare.


Det undrade vi också men sålde i alla fall vår Integra. Vi vill ju ha en automatare med Queenbed!


Vår planerade höst-tur till Polen och Italien blir därför inte i husbil utan i en SAAB. Det blir inte mycket sämre då vi valt ett par hyfsade boenden i Krakow och Venedig. Där har vi aldrig varit och ser med nöje fram emot dessa intressanta städer. Och nyligen vinskördande Toscana.


I Toscana ska vi upptäckta det vi bara hört talas om. Vyerna, maten, vinet, det lantliga och det stadsliga. Ett strategiskt beläget boende är bokat. Väderprognoserna är höstligt goda.


På vägen hem tar vi svängen om Holland, där står nämligen ett belgiskt par i en Integra 850 QB med massor av extrautrustning. Den är till försäljning och kan komma bli vår.

Av Yvonne o Jan Nyberg - 13 juli 2015 08:38

Det är precis så pastoralt vackert som det låter i alla hyllningssånger om Stockholm att under flera timmar kryssa genom skärgården. Furusund, Oxdjupet och alla de andra öarna, kobbarna och skären. Det är märkligt att passera femtio meter utanför någons stora sommarhus med jätteträdäck, brygga och jättefritidsbåt. Vi sökte dock förgäves efter Saltkråkan.


Se detta mästerfoto signerat Y; en vacker mås i vacker omgivning.

 

Man är väl till åren kommen då spontana kopplingar leder till Tjorven och Båtsman.


Igår hade vi ju gäster ombord. De blev uppenbarligen lika glada för vad de såg som vi var glada över att få visa vår Stars alla härligheter. De kommer att kryssa framöver. Dom är unga och då passar väl en första kryss i Karibien i januari som allra bäst.


Då vi i morse vaknade och drog bort gardinen hade vi Öland i sikte. Rakt väster om oss. Nu ska vi hålla koll då vi senare idag kommer gira styrbord och runda Blekinge. Det är härligt med en avslappnad sista dag till sjöss. Det är mulet och lite kyligt men det gör inget.


Till kvällen är vi inviterade till Kaptens-middag tillsammans med de övriga svenskarna ombord. Vi är visst allt som allt tio. Av 2400…


Med tre tummar upp för denna förnäma resa lägger vi den till våra resbloggsminnen och kan återkomma till den genom ett enkelt knapptryck! Smidigt och trevligt.


En extra krydda har det varit att Captain Mattias verkligen sett om oss… (ja, vi satt på bryggan under utseglingen igår. Hälsade på de två trevliga lotsarna också.)

 

   

Av Yvonne o Jan Nyberg - 11 juli 2015 21:30

Lite avigt och lite långt bort ligger Helsingfors. Det är synd för här är det fint på många vis.


Modern arkitektur blandad med mer klassisk, lite St Petersburg-stuk här och var, många grönområden, en imponerande kongressbyggnad med trappavsatser för rekreation, en livlig hamn, en marknad på kajen med både kläder, smycken och finskt hantverk liksom livsmedel; fisk, grönsaker, frukt. Folk kommer med sina båtar från öarna utanför och saluför sina fräscha varor. Det gjorde man för 25 år sedan, det gör man idag.


Riktigt fint är det i Helsinki.


Alexander Nevski som skulle erbjuda Julienne-soppan i kopparkoppar finns dock inte längre. Inget varar som bekant för evigt. Inte restauranger, inte livet. Det är precis så det ska vara. Det nya tar över när det gamla slutar.


Finlandssvenskan innehåller en del för oss ålderdomliga ord. Korgboll säger kvinnan 2015 i hoponhopoff-bussens audiosystem. Märkliga svenska ortsnamn har man också.


Men det de fint i Helsingfors.


I detta nu har vi precis fått tillbaka den timma vi tappade på väg till Tallinn och vi stävar mot Stockholms skärgård. Lotsen kommer ombord redan vid tre-tiden i natt. Kaptenen kommer få en lång söndag.


Vi ska stolta visa upp Norwegian Star för André med följe. Razmus ska kanske åka vattenrutschbana, Sanne kommer kanske få idéer om framtida journalistiska uppslag.


Det ska bli kul att ha dem ombord för några timmar. Vi lämnar Stockholm redan klockan fyra för en fyra timmars spektakulär utsegling. Det blir en höjdare.


Vi älskar fiskmåsar… det kommer visa sig!

           

Av Yvonne o Jan Nyberg - 10 juli 2015 16:00

Huete ist jetzt!


Utkomna från mörkrummet har vi massor att visa. Ett bekant faryg, en konstig kyrka där man aldirg hållit gudstjänst trots några hundra år på nacken, lite gatu- och miljöbilder.


L & M:s Brilliance of the Seas vid kaj i St Petersburg, på kajen intill låg tills för en stund sedan Silhoutte från Xelebrity. Kanske har Bo och Kirsten spenderat dagar och nätter ombord på henne. Vad vet vi?


 

Vi har haft en skön dag ombord och smält intrycken från gårdagens många intryck av Ryssland. Tre-rätters-lunch med Mattias, en Rysk folkloreuppvisning i Stardust Theatre, bokläsning och –lyssning. Avslappnat och skönt. Kozackdans verkar svårt. Ska eventuellt prova. Det krävs nog en vodka.


Brännoljan är nog billig här. Alla bunkrar olja. Vi också.


Ryssar är väldigt charmiga.

 - What do you want? var frågan vi som hungriga kunder fick på lunchrestaurangen igår. Bra fråga. Trodde han vi ville köpa vykort eller nåt annat kanske? Vad gör man på en restaurang egentligen.


Häromkvällen såg vi Claire Vinkestejn, i en fantastisk föreställning. Googla henne och se. I kväll blir det ”Oh what a night” showen som cirkulerar bland NCL:s fartygs scener. Om Frankie Valli & the four Seasons. Vi har sett den flera gånger tidigare men ser fram emot ännu en… den är riktigt bra.


I övrig ser vi fram emot morgondagens lunch på ryska restaurangen Alexander Nevski i Helsingfors. Där hade dom för 25 år sedan en mellanrätt serverad i en liten kopparkopp. Julienne heter den rätten och är gjord på Karl-Johan svamp. Det var ett tag sedan men vi hoppas dom är konservativa och inte tagit bort den från menyn. Den var jättegod.


På söndag kommer vi får besök ombord. Andre, Razmus och Sanne kommer som gäster. Då ska vi visa upp vad ett kryssningsfartyg har att bjuda. Vi kommer således inte att gå av i Stockholm. Vi kommer ligga i Stadsgården och ha en utmärkt vy över slottet, Riddarholmen och Djurgården.


Det ska bli hur trevligt som helst att välkomna de tre!


Tack St Peterburg, vi kanske ses igen…

         

Bo, vi tar oss en titt på din Samovar på tisdag eftermiddag! 

Av Yvonne o Jan Nyberg - 9 juli 2015 21:39

Ja, jo, Bo, en te-samovar kanske inte vore så dumt. Men om man tröttnar på den efter 23 år kanske det inte är en hellyckad investering. Vare sig man köpt den på plats i den Sankte Peters stad eller i Köpenhamn. Man vill ju inte sitta där i åttiofem, nittio-års-åldern, ångra sig och ha bry med att försöka sälja av den till vilken hugad spekulant som helst.


Ja, jo, Marianne och Lars-Erik, här samlades vi alla idag på morgonen. Nio kryssningsfartyg på plats. Ett par har lämnat och vi får väl nya kajgrannar i morgon bittida.


Vi har nu sett St Petersburg och hört allt om alla. Om palatsen som herr eller fru Tsar lät bygga av en eller annan anledning. En Tsar sköts här en annan där, fru Tsarinna bedrog sin Tsar, en var Tsar fyra år och en annan blott några futtiga månader. Till slut arkebuserades alla de sista till slut. Av Bolsjevikerna. Efter revolutionen 1917.

Fan, Tsarerna var ju inget annat än diktatorer

.

Idag pratas på hoponhopoff bussarna bara om dessa envåldshärskande Tsarer, inget om Sovjetunionens tid. Man skäms nog. Bara en sån sak som att döpa om denna praktfulla stad till Leningrad… Det var ju den sankte Peter som Peter den store ville ha staden uppkallad efter.


Kommunisterna på sin tid var ju av förklarliga skäl historielösa. Idag är deras historia slagen i spillror och direkt värdelös.


Rent och snyggt, stora paradgator, stora och lilla Neva, guld-och kopparglänsande kupoler på såväl monument som ortodoxa kyrkor gör denna stad verkligt attraktiv. Folk har lika bråttom här som i NYC, kvinnor klär sig fint i kjol eller klänning och rusar längs Prospekten med andan i halsen och en fin handväska i armvecket. Här går det undan.

För en som med råge fyllt 60 var det en lisa för själen att klockan halv-elva på ett tekniskt shopping-stop finna att för den rimliga summan Euro 4 kunde man få Kaviar och Vodka. Kaviaren i det fallet var röd och kom med ett salt kex, vodkan kom iskall.


På samma ställe såldes även den svarta kaviaren. Vi tog den näst minsta lilla burken med ombord och njöt den på balkongen tillsammans med var sitt glas svalt mousserande vin. Jättelyxigt, jättegott och jättetrevligt.


I morgon (morgens, som sagt var) blir det tio-kaffe på bryggan.


(Nu ska vi in i mörkrummet, klockan är sen, och framkalla lite bilder, de bifogas morgens) 

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7 8
9
10
11 12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23 24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ nybergs med Blogkeen
Följ nybergs med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se