Direktlänk till inlägg 6 januari 2012
Costa Blanca på Spaniens sydöstra kust bjöd oss välkomna med strålande svenskt högsommarväder. Låt vara inte som då det ryker och dammar som mest efter cykeln där man i sakta mak trampar fram på grusiga bonnavägar eller som då man kör in löspressad halm en kvalmigt het augustidag och blir alldeles svart i näsan av all kringflygande bås. Men ändå.
Här i Villamartin, i grannhuset bor Åsa och Jan-Erik permanent sedan nio år och i deras grannhus bor Eva och Bosse, Jonas mamma och hennes gubbe, halva året och vi har lånat engelska Alisons lägenhet. Hon är visst aldrig här.
Åsa Och Jan-Erik är högtidligen inbjudna på middag till kvällen. Klockan sex ska de kryddstarka kalventrecoterna vara färdiga. Vi ska fira att det var sex år sedan vi senast sågs. Det är ju i högsta grad något att fira.
I avvaktan på den extra stora dag som inträffar lite längre fram i veckan.
Våra kalventrecoter skall plattas ut, kryddas med salt och peppar och vändas i vetemjöl för att sedan stekas i rikligt med smör på lagom hög gas-värme i tre fyra minuter per sida. Sedan bränner vi ur stekjärnet med någon deciliter vitt vin och köttbuljong, tillsätter lite vatten och massor av dragon, mycket salvia och lite provencalsk kryddblandning. En matsked eller två smör rundar av såsen och hyfsat mycket hackad bladpersilja blir toppningen.
Före dinerandet blir det ett glas spansk Champagne eller Cava på terrassen medan solen sakta försvinner ner.
I morgon strax innan halv tio landar Åsa och Kaiza med familjer och då har de redan varit uppe och på väg sedan kanske tre på morgonen. Vi möter med bil och barnstolar. Vi tar det lite lugnt med de små och låter dem acklimatisera sig med tiden och klimatet. Förmodligen har dom knoppat in lite under flygturen.
Sen väntar en spännande vecka.
Det enda som är planerat är söndagens spanska lunch på världens största grillrestaurang. Åsa och Jan-Erik kommer leda kolonnen av bilar som tar oss till denna mäktiga restaurang där flera väldiga kolgrillar väntar. Man grillar lamm och fläsk och man beställer kilovis. Vi blir elva totalt och nog bör det gå åt en fyra fem kilo. Därtill serveras finfina sallader och olika potatisrätter eller pasta. Och vin eller öl till passagerare över sju år.
Vi var där en söndag för sex år sedan och stället blomstrar fortfarande. Söndagarna är speciella då spanjorer vallfärdar dit. Söndag efter söndag efter söndag.
I övrigt ligger veckan öppen för upptåg.
I avvaktan på de små tecknar vi
Soliga hälsningar
Y & J
Ps idag fredag är det helgdag i Spanien lika stor som vår juldag. Här fick nämligen de snälla spanska barnen motsvarande julklappar igår. I åminnelse av de tre vise männen som kom med gåvor till lilla jesubarnet vid krubban i Betlehem. Vi som trodde de kom redan på juldagsmorgonen då den nytända stjärnan tändes. Men det tog väl de tre vise i runda slängar 20 dagar att hitta rätt och hinna fram.
När livsandarna är hos oss båda är det fint att komma till gamla hansastaden Bremen. Julmarknaden är stor och innehållsrik, vi träffade många gemytliga och trevliga tyskar på våra stopp bland gluewein och annat. Dagens lunch på Bremen Ratskelle...
... fick Y en magåkomma och vi körde raka vägen hem. Inatt i Baskien fick den andre någon form av åkomma. Feber och ont i kroppen. Och lite magont. Därför kör vi nu mot Helsingborg. Dagsformen får bestämma tid och plats för våra stopovers...
Ja, Spanien bjuder stora variationer. Vi är 103 mil norr om Rota och har passerat det fascinerande spanska höglandet igen. Att det är fascinerande konstaterade vi för en månad sedan på väg söderut. Nu norrut och det har hänt en del under den tiden. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 | 5 |
6 | 7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 | 12 |
13 | 14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|