Direktlänk till inlägg 21 september 2010

Inte vild men westernvacker va hon, Astoria

Av Yvonne o Jan Nyberg - 21 september 2010 03:40

Som en kuliss i vilken amerikansk film som helst såg denna småstad med 10.000 invånade ut. Regnet duggade och det var jämngrått när vi steg av Shuttlebussen på Commercial Street i Downtown Astoria, Oregon, USA.


Columbia River bildar naturlig gräns mellan Washington State och Oregon och precis där på flodbanken och upp längs branterna av bergssidan ligger staden som bebos mestadels av släktingar till finnar, svenskar, norrmän och danskar. Det hade vi ingen aning om men det blev vi snart varse.


Frivilliga jobbade gratis som City Hosts för att serva kryssningsgästerna som gick i land. Det stod skrivet  i lokaltidningen och nu skulle det inom kort komma fyra kryssningsfartyg. NCL Pearl var den första av dessa och de frivilliga bar blåa jackor med namn på. Dom var glada, positiva och hjälpsamma. Dom vill visa sin fina stad trots det lite dåliga vädret.


På ”Street 14 Coffee” i hörnan av 14:e och Commercial inledde vi vistelsen. På kartan i broschyren ”Welcome Visitors” vi fick av en City Host framgick att de förutom kaffe hade fri WI-FI. Vi hade laptopen med just ifall vi skulle hitta ett internetcafé. Så det passade bra så där slank vi in och fick skydd undan regnet, kaffe och rågskorpor och internetanslutning.


Vi läste noga det mesta från riksdagsvalet och såg vilka som vann och förlorade kommunvalen i Helsingborg och Landskrona och på andra håll. Visst är situationen lite prekär för Alliansen men det ordnar sig.


Astoria ja, hade det inte varit asfalterat kunde man väntat sig folk komma ridandes eller i vagn efter hästar när som helst. Tvåvåningshus med det typiskt amerikanska småstads-stuket och breda trottoarer längs huvudgatan, så ser hon ut.


I var och varannan affär såldes Antiques & Collectibles, alltså secondhand. Husgeråd, böcker, käder och mycket annat.


Och så det Scandinaviska; ett Danish Bakery, ett Finn Market, ett Jacobson´s och ett Westerlund´s där alla som jobbade hade släktingar från Sverige. Man hade varit i Stockholm och Falun och i Sundborn.


-          My relatives are from Sweden, from Vaasa, sa en av dem.


Ett skyltfönster fullt av Carl Larsson, en del av affären med adventsljusstakar och allehanda välkända julprydnader fullständigt skrek ut SWEDEN.


Finska kokböcker och tröjor med Dannebrogen på, ja här visade man stolt upp det man hade och berättade med glädje om sina rötter.


Vädret blev bättre och till slut sken till och med solen igenom molnen lite.

En stor hamn för både fritidsbåtar och fiskare ligger vid sidan om kryssarkajen. Massor av segelbåtar, flera snygga Grand Banks och stora motorbåtar låg förtöjda.


Vi gillade storligen Astoria och i detta nu har vi precis lämnat kaj för sikte på San Fransisco. Dit kommer vi på onsdag efter en hel tisdag till havs.

         

Bilderna är inte komna via grejen utan från reservkameran i iPhonen. Håll till godo.

 
 
Ingen bild

Dotra

21 september 2010 15:52

Ha, fler som har hipstamatic i sin iPhone! Kul pryl! ser ut som om mamma står mitt i en svensk affär vid juletid - fräckt!
Ang valet så påpekas det nu från flera håll att det kan hända att alliansen får majoritet när allt är färdigräknat i morgon, de behöver någonstans mellan 1000-7000 röster till för att det ska inträffa. Får de behålla RUT även om de inte är i majoritet? kan bara hålla tummarna, för vi vill också omfördela hushållsysslorna framöver...
Kallekatten har överlevt att vara utomhus på gården o dyker upp lite då och då för att få komma in. Kan som kuriosa meddela att många par skor i vår hall har trampat i den kalles äckliga fläck så väldoften har spridit sig till både arbetsplatser och dagis.......
kram

 
Ingen bild

berit

22 september 2010 09:26

Hej igen!
Alltid lika roligt att öppna er blogg och läsa det nyaste på er resa.Nog börjar vi tidigt med julhandeln här hemma,men du slår alla rekord Yvonne.Jämfört med Astoria bor jag nästan i en storstad. Men icke desto mindre lär den första multimiljonären John jacob Astor hittat nämnda trakter och så att säga grundat den lilla staden
därav dess namn.Jag tror i början på 1800-talet.
Nog om detta.Ni har många spännande platser kvar att besöka.
Igår hände något som jag tyckte var spännande naturligtvis av en annan dignitet,men dock. Jag har några grannar i samma bostadsrättsför.som jag
blivit lite mer bekant med på boulen.De var hos mig på en liten kaffetår.Eftersom vi inte kände varandra så mycket kommer man ju osökt in på tidigare jobb,var man har bott osv.Då visade det sig att den ena damen,som förresten är gift med en östgöte, var född i Annelöv där jag också bodde som barn och tillbringade mina 3 första skolår. Hennes syster var Sveas bästa kompis.Vi tyckte båda det var väldigt trevligt och lite konstigt."Att hålla låda" sen var inte svårt.Troligtvis var hon klass - kamrat med Kjell.
För övrigt pysslar jag för närv. med de mest prosaiska saker man kan tänka sej städning tvätt od.Långt ifrån ert lyxliv.Det blir kanske ett litet glas vin till helgen.De ni!Man kan kosta på sig.
Nu ska jag ta en paus från allt grovarbete och som vanligt ge mig ut på en tur med hojen och njuta av det fina vädret.
Kram från FASTER Berit






Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yvonne o Jan Nyberg - 30 november 2016 19:44

ja, imorgon är vi hemma och ikväll har vi njutit en ank-middag på Ratskeller i Lubeck. Då tarvas några reflektioner.   Så här vackert är det i en av de många fina matsalarna       Under vår avslutande måltid under valven i rådhuskällaren tack...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 29 november 2016 15:09

När livsandarna är hos oss båda är det fint att komma till gamla hansastaden Bremen. Julmarknaden är stor och innehållsrik, vi träffade många gemytliga och trevliga tyskar på våra stopp bland gluewein och annat.   Dagens lunch på Bremen Ratskelle...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 26 november 2016 09:38

... fick Y en magåkomma och vi körde raka vägen hem.   Inatt i Baskien fick den andre någon form av åkomma. Feber och ont i kroppen. Och lite magont.   Därför kör vi nu mot Helsingborg. Dagsformen får bestämma tid och plats för våra stopovers...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 25 november 2016 19:07

Fenomenet i USA har spridit sig. Finns visst nu överallt. Även här och det gjorde vår lunch 50% billigare. Blev vi lyckliga eller lyckligare av det? Knappast. Men imponerade och belåtna oavsett;    Pumpasoppa med krispiga krutonger och tryffelolj...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 24 november 2016 20:20

Ja, Spanien bjuder stora variationer. Vi är 103 mil norr om Rota och har passerat det fascinerande spanska höglandet igen.  Att det är fascinerande konstaterade vi för en månad sedan på väg söderut. Nu norrut och det har hänt en del under den tiden. ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards