Direktlänk till inlägg 7 januari 2009

Kallt och varmt… och en plötslig U-sväng

Av Yvonne o Jan Nyberg - 7 januari 2009 21:37

Ja, vi har förstått att det ni i Sverige i dessa dagrar har bistert om näsan.


Vi tackar för trevliga kommentarer och hoppas att den studerande Katarinas nudlar blev till belåtenhet. Det lät läckert med den där lyxsåsen du eventuellt skulle unna dig. Du gör ju dina hundår nu men kommer sannolikt blir rikligt belönad i framtiden… Och det klart Peter Luger är inte lätt att överträffa. Dit kanske vi kommer tillsamman igen en dag. Who knows?


Här fortsätter finvädret ytterligare en dag men vi kommer möte kyligare bredgrader redan då vi når Falklandsöarna på torsdag.


Idag är det Puerto Madryn, Argentina. Modern liten stad (58.000 inv), grundad av folk från Wales i mitten av 1800-talet. Här börjar Patagonien som upptar 25% av Argentinas yta men knappt 2% av populationen. Vi kommer se mer av Patagonien senare.


Gårdagens ”Till Havs” var välgörande och avkopplande. Vi läser, slappar, äter, löser suduko, solar, äter, dansar till Glenn Miller-Sound, ser en Broadway resumé, förlorar i Texas Holdém (två par, 10 J, mot stege med A som sista kort; André du vet hur det är, lättare att förlora än att vinna.), ser en film, dricker kaffe och äter glass. Ja, man gör precis det som faller en in. När man vill. Och det är en ny Till-Havs-dag i morgon. Trevligt.


What else? Jo, igår i lugnt väder står vi och betalar för lite förkylningsmedicin när fartyget plötsligt börjar luta åt babord. Allt går väldigt snabbt och lutningen ökar hela tiden, skyltmaterial ramlar ner på durken, glaspjäser krossar glasmontrar och lutningen ökar. Personalen ser ytterst förvånad ut och mer löst material åker ner från sina platser. Folk börjar rusa runt, en del skrattar högt andra är mer fokuserade. Mest fokuserad är en äldre gubbe i Casinot som vi passerar. Han är helt fokuserad på sin en-armade-bandit.


Vi är på styrbords sida och tar oss snabbt till receptionen på däck 6 (det är där promenaddäck och livbåtarna finns och där vi ska samlas utifallatt). Receptionen ligger ganska långt förut så vi kan därför lätt se akteröver genom panoramafönster och ser kölvattnet som en halvlång cirkel efter och vid sidan om oss.


Efter kanske fyra fem minuter rätar hon upp sig och då man slagit stopp i maskinen stannar vi efter ytterligare några minuter helt och hållet.


Vi har alltså i plus 20 knop gjort fullt rattutslag mot styrbord och det klart som tusan att det då börjar luta när en 100.000 tonnare börjar gira fullt. Det kändes faktiskt lite dramatiskt. Efteråt berättar folk om rädsla och obehag.


Kaptenen, som är från Finland, berättar efter ett tag genom högtalarsystemet att vi fått ett fel på radarn vilket orsakat u-svängen. Något gick fel oavsett vad men efter en kvart var vi åter i gång och på väg mot dagens trevliga mål. Puerto Madryn.


Efter dramatiken gick vi som planerat på Broadway-Show. Så värre var det inte med det.


Det kommer bli lugnare på Göta Kanal i sommar. Eller hur Lasse och Gunilla?


Ska Tilde Lindell möjligen börja på dagis i morgon?


Åsa ombedes vara försiktig med sig...


Vi hörs!


Ps, om någon har vägarna förbi Norra Hamnen kan ni väl se till Emma Linn, hon ligger på yttersta bryggan (A) på Parapeten, 2:a på höger sida. Sett från kajen. Hon har fått utstå massor kan vi förstå men är förhoppningsvis väl förtöjd.

 
 
Ingen bild

Lasse

8 januari 2009 12:10

Elvis Aaron Presley, född 8 januari 1935 i Tupelo i Mississippi, död 16 augusti 1977 i Memphis i Tennessee, var en amerikansk rocksångare

Jan !
Glöm inte din idol idag trots alla nya intryck.
Tänkte göra en gir till Norra Hamnen för att kolla om Göta Kanal farkosten är på plats. Återkommer i ärendet. Ha en fortsatt "lugn" seglats, hälsar Lasse

 
Ingen bild

Kaiza

8 januari 2009 13:47

Jo minsann har det varit dagsistart idag. Eftesom det igår var hennes sista dag som icke skolbarn hade hennes mamma lite svårt att lägga henne och till Tildes stora förvånging så drog jag upp henne ur sängen ytterligare en gång efter att hon somnat bara för att sätta mig i gungstolen med henne och andas in lite "bebis" innan hon idag skulle vakna upp och vara stora tjejen.
Ja jag vet..låt ungen få sova men vad gör man när mammahormonerna bara svällar över:-)?
Trots ev sömnbrist så gick dagens första besök toppenbra. Unerbara fröknar och en massa andra barn och leksaker att roa sig med. Kan det bli bättre?
Kram från oss och dagistjejen

 
Ingen bild

Dragør

8 januari 2009 14:24

Kul med nya bilder, för den där steken såg lite torr ut (sa räven), och var persiljan inte lite vissen? Skämt åsido är det er väl unnat, så som ni har kämpat i 2008. Här hemma sitter vi andra i kylan och tycker synd om oss själva, medan vi petar i oss januari-smalmat: kålsoppa, havrekex och riskakor (mums-mums). På måndag skall det dock bli varmare igen, och då skall vi ner och sola på stranden!
På tal om mat, så är den normala standarden när familjen skall ut och kryssa, att man omedelbart efter ombordstigning (före uppackning) besöker matan -minst- 3 gånger
INNAN båten lägger ut från kajen. Men det har ni säkert redan fått kläm på!
En sådan U-turn som ni gjorde ute på havet
beror nog på att någon har dragit i handbromsen. Det brukar Kirsten göra med FIAT'en ute på motorvägen ...
Befriande dock att det inte var någon allvarligare incident. Se bara här vad som hände i förrgårs (uppe) i Caribien: "For anden gang på en uge har en passager mistet livet fra et krydstogtskib. Kystvagterne ud for Mexico har nu opgivet at finde den 36-årige kvindelige passager fra Norwegian Pride, som faldt over bord ud for Mexico. FBI fortsætter undersøgelsen."
Så ta ordentligt vara på er!! Vi fortsätter att med spänning följa er odyssé ute på världshaven. Ship ohoj!



 
Ingen bild

Kaiza

8 januari 2009 21:22

En liten parantes - Kan man få lägga in en liten önskan om fler bilder? Vi som sitter kvar här hemma och tuggar is behöver värmas upp med fler glamour- och sol bilder(prime rib går också bra). Känn dock inget tvång att oroa oss med fler "Titanic wannabe moments"
Kram från Viken

 
Ingen bild

Lasse

9 januari 2009 08:49

Hej igen.
Tog en sväng om Norra Hamnen och konstaterade att Emma Linns alla förtöjningstampar är på plats och guppar i takt med Öresunds vågskvalp. Det var isfritt och ganska stilla.....så idag,inte tal om några konstigheter.
Det händer däremot desto mer på fastlandet där ni befinner er i Argentina. Dakarrallyt är inne på 6:e etappen. Den körs mellanSan Rafael och Mendoza. Svenska kartläsaren Tina Törner leder loppet tillsammans med Al-Attiyah men förmodas bli diskade just på denna etapp eftersom man troligen missat några stationer i öknen. Ni får ta fram kikaren och kolla.....kan annars förmoda att ni har annat i er kikare ? Vi följer era intressanta upplevelser med spänning och hoppas att allt är ok.
Hälsar / Lasse

 
Ingen bild

Annika

9 januari 2009 11:57

Halloj håller med Kaiza.... efterlyser fler goa bilder..
Vi håller ställningarna här på kontoret bara så ni vet :-)
vi e så avundsjuka så ögonen tåras.....o vi saknar er en smula oxå.. ha det bäst //Kram Annika

 
Ingen bild

Dragør

9 januari 2009 15:55

Inte nog med det. Vi e så avundsjuka, att vi efterhand har blitt alldeles gröna i hela huvet!
Dagens besök på Falklandsöarna innebär, att ni är mycket långt borta. Åt väster ligger ju Argentina, men åt öster finns absolut ingenting! Ni befinner er nu söder om såväl Australien som New Zealand, och om man bara fortsätter österut, så ramlar man in i Chile’s västkust; inget som stoppar en på vägen. På motsvarande breddgrad på norra halvklotet ligger London/Amsterdam. Bara så ni vet.

 
Ingen bild

Gunilla

9 januari 2009 18:30

Tänk så mycket vi upplever bara genom att ta oss mellan jobbdatorn och hemdatorn, d v s det ni alla berättar om från alla jordens hörn där ni, våra nära och kära, befinner sig i skrivande stund. Ni verkar alla att trivas bra trots en del inträffade incidenter i de olika kulturerna. Tur att vi fick den eleganta jordgloben av Susanne i julklapp så vi vet var ni håller hus alla. Sydamerikanerna hörde vi ju, genom Bo, att ni är motsvarande söder om Australien och Nya Zeeland. New Yorkern är på samma breddgrad som Beijing, Rom och Madrid, och Tokyoingenjören är på samma breddgrad som Grekland, Tunisien och Californien. Jesus Christ är väl det man kan säga world wide utan att ljuga. Kram och fortsatt härlig resa där nere vid Cape Horn! Gunilla

 
Ingen bild

Berit

10 januari 2009 11:28

När jag läser er blogg dyker många adjektiv upp i mina tankar bl.a spännande men farligt fanns inte med.

Här i Höganäs är det lugnt och tryggt.Inga U-svängar varken till lands eller sjöss.

Torsdagmorgon 9/1: Uppstigning 6.3o.Mörkt i de flesta fönstren.Smyger ner för trappan ut till den kalla bilen. Halt. Backar försiktigt. Kör väg 111 i 50 km i en lång lång kö av bilar. Vet ej vad som leder racerloppet.Avstigning på VtpGK-s parkering.Stapplar tryggt fram för att undvika isfläckar.Spelar 18 hål tillsammans med ett ca 30-tal 60-92åringar.Fina slag direkt mot pinnen men konstigt nog hamnar bolluslingen i skogen eller out o f bounds.

Efter en sådan dag tänker man- Livet får inte hamna i upptrampade stigar så nästa gång: Klampa i trappan alltid någon som vaknar.Tryck på gasen åtminstone tll 70.Köra om en traktor.Göra en U-sväng om än aldrig så liten.Slå kana på isen. Slå bollen direkt i koppen.HURRA

Den 11/1 är tankarna speciellt hos dig Yvonne.En stor kram och GRATTIS!

Och Jan Tack vare din envishet näst intill tjat kan jag nu följa er på er fantastiska resa.Underbart

Ett råd. Ta ut svängarna ordentligt när ni rundar Cape Horn!

Berit

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yvonne o Jan Nyberg - 30 november 2016 19:44

ja, imorgon är vi hemma och ikväll har vi njutit en ank-middag på Ratskeller i Lubeck. Då tarvas några reflektioner.   Så här vackert är det i en av de många fina matsalarna       Under vår avslutande måltid under valven i rådhuskällaren tack...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 29 november 2016 15:09

När livsandarna är hos oss båda är det fint att komma till gamla hansastaden Bremen. Julmarknaden är stor och innehållsrik, vi träffade många gemytliga och trevliga tyskar på våra stopp bland gluewein och annat.   Dagens lunch på Bremen Ratskelle...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 26 november 2016 09:38

... fick Y en magåkomma och vi körde raka vägen hem.   Inatt i Baskien fick den andre någon form av åkomma. Feber och ont i kroppen. Och lite magont.   Därför kör vi nu mot Helsingborg. Dagsformen får bestämma tid och plats för våra stopovers...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 25 november 2016 19:07

Fenomenet i USA har spridit sig. Finns visst nu överallt. Även här och det gjorde vår lunch 50% billigare. Blev vi lyckliga eller lyckligare av det? Knappast. Men imponerade och belåtna oavsett;    Pumpasoppa med krispiga krutonger och tryffelolj...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 24 november 2016 20:20

Ja, Spanien bjuder stora variationer. Vi är 103 mil norr om Rota och har passerat det fascinerande spanska höglandet igen.  Att det är fascinerande konstaterade vi för en månad sedan på väg söderut. Nu norrut och det har hänt en del under den tiden. ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards