Direktlänk till inlägg 3 oktober 2010

Naturens oöverträffade skådespel runt Punta Arenas… ett tropiskt åskoväder

Av Yvonne o Jan Nyberg - 3 oktober 2010 05:26

På eftermiddagen mellan halv tre och fem upplevde vi ett fantastiskt skådespel från våra relax-stolar på sjunde däck. De med de tjocka stoppade dynorna.


Vi satt där med lördags-gin&tonic respektive vitt vin och småpratade efter dagens landstigning då hotfulla mörka moln tornade upp sig och den dynamiska kustens höga berg täcktes av moln i många gråskalor, regn öste ner på avstånd och blixtrarna lyste upp den mörka himmeln. Dånet av åskknallarna ökade och kom tätare efter blixtarna och vittnade om att nu är ovädret på väg mot oss.


Strax innan regnet tilltog vinden. Värmen sänktes på ett ögonblick från kanske trettio till tjugo. Vi drog morgonrockarna om oss och fascinerades av naturens krafter. Mattias eller Rune på bryggan tände belysningen på sjuan och det blev faktiskt mysigt.


Sen drog det in, det tropiska ovädret. Vinden vände och vågorna slog ljudligt mot babords sida samtidigt som ebben var på väg ut vilket fick vattnet att bli oroligt.


Med ens var det alldeles mörkt och vått och blåsigt omkring oss. Och fortsatt mysigt och fascinerande.


Fortfarande efter tre timmar var det genomgrått men det slutade åska och störtregna efterhand. Vi tog oss upp till hytten, med den långa vägen till toan, och beskådade så länge det var ljust resten från våra panoramafönster mot balkong och hav.


Det här är kryssning i sin bästa skepnad.


Innan ovädret hade vi hunnit sola och bada pool i en och en halv timma och innan dess varit lika länge på en mycket trevlig stadsrundtur i en TuriBus. En charmig språkbegåvad ung costaricanska bjöd rom, vatten och mycket information.


Bussen såg ut så här:

 


Costa Rica har 4,7 miljoner invånare, gränsar i norr till Honduras och i sydväst till Panama. Punta Arenas som betyder sandig punkt eller liknande har cirka 110.000 invånare och medelinkomsten är motsvarande sådär 400-500 US dollar i månaden.

På marknaden var det full kommers. Kött och fisk i massor. Stora fiskar och små fiskar. Red Snapper på kanske tjugo kilo och makrilliknade på halvkilot. Man styckade och delade innanför glasfönster och de färska varorna exponerades prydligt i kylar eller väl isade.


Bakom marknaden ligger fiskehamnen där fisken lossas. Gamar, kanske ett femtiotal sitter på hustaken och väntar. De väntar på renset från fisken som faktiskt tas om hand av just dem. Gamarna. Jätteintressant.


Sedvanligt hade köpmän ställt upp sina stånd när kryssare var på väg in. Männen och kvinnorna var inte alls som månglarna i Cabo San Lucas! Här var ingen påträngande, det var inget speciellt köpslående. Låga och förmodligen korrekta priser på direkten gjorde handeln enklare, smidigare. Precis som med Femtiofemplus för övrigt.


Tre silverarmband till tre småttorna för 15 USD tillsammans, en välpassande tuff hatt för fem och ett par underlägg i rosenträ för 15… se där; rena kapet. Anton och Tristan kommer vi hitta grejer till senare, det lovar vi.


Två timmar och femtio minuter försenade lade vi ut. Detta på grund av ovädret som gjorde att utflyktsbussar blev försenade. Otur för dem som fick kanske tolv timmar i buss. De missade dessutom en alldeles lysande magiker och komiker i Stardust.


Upplysningsvis kan vi nu för sambopar som går i giftastankar berätta att ombord kan man gifta sig! Det fixar Kaptener som Mattias och Rune.


Ett giftermål ombord borde uppskattas också av de som eventuellt ombads följa med. Som vittnen, barnvakter och (trevligt) ressällskap. Vi kan på förhand komma på flera som garanterat är intresserade.


Och du har rätt Kaiza, det här är nog något att fundera över. Det finns ingen som helst möjlighet för ett barn faller överbord. De har dessutom eget lekrum, och då menar vi lekrum modell större, egen pool and stuff.


Och Åsa, du skulle inte behöva inte sitta med flytväst på i livbåten som du vid annat tillfälle kommenterade något litet intermezzo. Här råder lugn och ro och kaptener som Rune och Mattias vet vad dom gör.


Ikväll blev det gott italienskt; Saltimbocca för Y1 och Spagetti Carbonara för den andre. En charmig och duktig Indonesiska ansvarar för restaurangen och syns med gäster nedan:

   


 I morgon ytterligare en uppskattad sjödag innan vi når Panamakanalen på måndag. Spännande.



Gokväll och gonatt!

 
 
Ingen bild

Dragør

3 oktober 2010 17:37

Stekt fläsk med persiljesås och kokt potatis är också gott. Det skall vi ha i dag – med mjölk –
men det är säkert ingenting för ett par gamla boaormar?
Ovädret som ni har ramlat in i är kanske resterna av orkanen Matthew, men i så fall har ni ju
trots allt sluppit nådigt undan. Det kommer ofta plötsligt och våldsamt, men går fort över igen.
Här hemma blåser det också rejält, och de gula höstlöven börjar rassla i träden. Kanske bör ni överväga att ta en vända till, nu när ni ändå är på den behagliga sidan av Atlanten!
Har var det nu med gama-nackarna i Punta Arenas; så känner ni er väl inte alls?
Skall hälsa från faster Svea, som bor hos Berit under en veckas tid efter hemkomst från sjukhuset.

 
Ingen bild

Y & J

4 oktober 2010 00:44

Stekt fläsk med persiljesås e fantastiskt gott!

Gama-nackar har vi lite emellanåt... man sover gott en sväng mellan varven.

I morgon kväll kommer vi in i Mexikanska golfen och hoppas att Matthews verkaan försvunnit.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yvonne o Jan Nyberg - 30 november 2016 19:44

ja, imorgon är vi hemma och ikväll har vi njutit en ank-middag på Ratskeller i Lubeck. Då tarvas några reflektioner.   Så här vackert är det i en av de många fina matsalarna       Under vår avslutande måltid under valven i rådhuskällaren tack...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 29 november 2016 15:09

När livsandarna är hos oss båda är det fint att komma till gamla hansastaden Bremen. Julmarknaden är stor och innehållsrik, vi träffade många gemytliga och trevliga tyskar på våra stopp bland gluewein och annat.   Dagens lunch på Bremen Ratskelle...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 26 november 2016 09:38

... fick Y en magåkomma och vi körde raka vägen hem.   Inatt i Baskien fick den andre någon form av åkomma. Feber och ont i kroppen. Och lite magont.   Därför kör vi nu mot Helsingborg. Dagsformen får bestämma tid och plats för våra stopovers...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 25 november 2016 19:07

Fenomenet i USA har spridit sig. Finns visst nu överallt. Även här och det gjorde vår lunch 50% billigare. Blev vi lyckliga eller lyckligare av det? Knappast. Men imponerade och belåtna oavsett;    Pumpasoppa med krispiga krutonger och tryffelolj...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 24 november 2016 20:20

Ja, Spanien bjuder stora variationer. Vi är 103 mil norr om Rota och har passerat det fascinerande spanska höglandet igen.  Att det är fascinerande konstaterade vi för en månad sedan på väg söderut. Nu norrut och det har hänt en del under den tiden. ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards