Alla inlägg den 13 april 2009

Av Yvonne o Jan Nyberg - 13 april 2009 17:37

Ett: Bo och Kristen; vi förstår att ni signat upp för internet via satellit så välkomna ombord och välkomna på denna er första dag av sex på havet innan ni när Azorerna. Att Kirsten fått sitt lystmäte når oss med glädje och inte med så väldigt stor förvåning. Ditt goda råd om att skippa tåget till Rom slog dock platt ut. Då vi läste om din stora oro för oss båda hade vi såväl tagit tåget tur som retur. Har du nu några tips om hur vi undviker att gå bort oss i Athen så kom med dem snabbt…  haha.

Två: Åsa, tack för trevliga påskhälsningar. Det gläder oss att ni var samlade till middag och förstår att ni hade det trevligt. Nästa påsk är ni välkomna till Helsingborg med ert nya bidrag till mänskligheten.  Förresten så var det där med smaka kofta delvis ägnat dig… haha

Tre; Asta Berit Ingbritt; det är alltid lika vederkvickande att läsa dina inlägg från din horisont. Dina ut- och inblickar ger syre åt debatten kring allt och ingenting. Din sill och sup och spanska glosor till dubbel och bubbelpooler är närande… tack… haha

Fyra: Eva och Lennart; vi gläder oss åt er fina påsk tillsammans med era anär och kära. Hälsa de nya två små barnbarnen och kusinerna så gått från oss. Eva; shoppingen i Rom var bara halvbra… alla kyrkor och sånt tar överhanden… haha

Fem: Majlis; gott att va hemma igen hoppas vi som vill gärna är borta ett tag till… haha

Sex: André…  Först och främst Ankan. Hoppas den blev exakt som du ville. Och såsen med. För det andra, Leonard Cohen, ja den magiska kvällen på Sofiero i hans och ditt och Rikards sällskap var magnifikt. Ska nog också döpa den CD:n. Förstår att ni njöt liggande i var sin vit soffa… haha

Och Du André och alla andra, idag var det Poker. No limit, 28 man till start, 60 dollar och fria buy-ins första en och halvtimman plus add-ons efter sista paus. Köpte endast in mig. Blev tvåa, 931 Dollar. Haha…

Så , nu ska vi fira annandag påsk och den stora dagen  då han uppstod igen ifrån det döda och puttade bort bautastenen som lagts för ingången till gravkammaren. Sen var ha höll hus i fyrtio dagar och fyrtio nätter fram till himmelsfärdsdagen har vi ingen aning om. Så ni som kanske vet eller har teorier kring det är välkomna med dessa.

Vi åt frukost på Medinasundet idag. Där hade vi Sicilien på styrbords sida och Calabrien på italienska stövelns yttersta spets på babord. Häftigt frukostvy som ni ser på bilden.

Av Yvonne o Jan Nyberg - 13 april 2009 09:17

Ojojoj, som förstagångare i Rom kan man enkelt konstatera att hela staden är som ett enda stort museum… inte ett hus under 500 år och de flesta ligger väl mellan 1200 och ända bort till jesu tid. Vårt kulturarv Brahehus vid Vättern liknar i jämförelse en helt vanligt funkisvilla och Kärnan i Helsingborg en simpel hörnpelare till vilken liten sidobyggnad som helst.

Kunde man inte sin historia vore det lätt att få för sig att det var här han föddes levde och dog. Jesus. Hela Rom synes vara dedikerat åt gud fader och hans enfödda. Påvar och biskopar, kyrkor och kapell i en aldrig sinande och oändlig rad har gett Rom dess karaktär.

Katolikerna är nog rätt mycket mer ”på” än vi sekulariserade protestanter. Präster i gatuvimlet är lika vanliga som souvenirsäljare. Märkligt. Maffioser och andra vanliga laglösa har det smidigt genom att gå i Mässan på söndagar och få förlåtelse för gångna veckans försyndelser. Praktiskt och väldigt smidigt. Läs fyra Ave Maria-böner och du är lika ren som det där lammet vi pratat om. Katoliker kan!

En som också kan är pizzabagaren på Via Nacionale. Jiises vilken Pizza. Lövtunn och krispig botten med mozzarellafyllning  och Salami på den ena och champinjoner och skinka på den andra. Båda med distinkta smaker av örtkryddor och överlägsna de svenska (??) tjocka sega saker vi köper ibland. Enligt oss måste bara en pizzaälskare vallfärda åtminstone en gång i sitt liv till Rom.

Vi funderar alltså nu på att starta en Pizzeria. Lite sent kan tyckas men vi ska göra våra som de gör sina i Rom: lövtunna med krispig botten.

Lätt påverkade av påsken, petersplatsen och påvens balkong styr vi ny kosan mot andra gudar. De grekiska. Dom e roligare. Lite mer dramatiska. Ta Pallas Athena till exempel som föddes ur den stridbare guden Zeus huvud. Dionyssos ska vi bara inte prata om.

Idag är en dag till sjöss och vi kommer framåt kvällen kommentera era kommentarer. De är så kommentarvänliga att det tar lite tid. Tid vi inte har just nu då frukosten pockar och vi visst sovit lite längre än vanligt. Ses senare idag...

Dagens bild talar för sig själv. En gammal arena där gladiatorerna slogs med varandra och med vild djur... usch...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18 19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards