Direktlänk till inlägg 14 april 2009

Athen - demokratins vagga

Av Yvonne o Jan Nyberg - 14 april 2009 18:38

Ja, så var det dags för nya ruiner och denna gång modell äldre. I Athen bygges Parthenon till Athenas ära och innehöll bland annat Dionysos, vingudens, amfiteater. Och nu pratar vi tusentals år innan vår vän Jesus fötts i Betelehem.

Det roliga med Athen är att man byggde tempel mer på ett mer frifräsarvis (i åminnelse av gudar utan vetenskaplig förankring) då man ju inte visste ett dugg om kristendomen. Hur skulle man förresten? Den fanns ju inte.  Fanns gjorde Judendomen som spådde sin Messias ankomst. (Dom förkastade ju sedermera Jesus som varande Messias, den utvalde. Dom bedömde honom som ren och skär fejk och som bedragare och lät förbrytaren Barrabass slippa loss ur fängelset istället för just sagda Jesus. Dom väntar ju fortfarande på Messias ankomst…)  

Parthenontemplet traskade vi så klart upp till där hon tronar på Akropolis klippa med en enastående utsikt över Athen.  Hon är lite illa åtgången av väder och vind och numera avgaser så man håller som bäst på och restaurerar och donar så att hon ska stå stolt som landmärke ytterligare tusentals år. Ett av världens sju underverk som hon ju är.

Det är på platser som Rom och Athen man inser hur kort ett mans- och kvinnoliv är. En generation hann inte bygga särskilt mycket av dessa kolosser till byggnader. Med tanke på tekniken man använde och på hur kort ett människoliv sannolikt var på den tiden. Ingen kunde då vara med att resa en byggnad från grunden, fira taklagsfest och vara med på The Grand Opening. De som lade första stenen var så dags döda, begravda och längesedan glömda.

Vi såg naturligtvis Zeus tempel liksom olympiastadion där det år 96 ekr hölls det första olympiska spelet. Snacka om tidsperspektiv. Man baxnar nästan.

Taxigubbar är bra. Dom vet alltid allting om allting. Så fick vi till exempel veta skillnaden mellan Grekisk Ortodox kyrka och traditionell Katolicism. I den Ortodoxa har man inte musik till gudstjänsterna och när prästerna gör korstecknen början man på höger axel/sida (efter pannan naturligtvis) medan katolikerna börjar på vänster. Big difference, huh???

Vår fördjupning i religion kommer fortsätta. I morgon redan är vi i Turkiet och Izmir, gamla kära Smyrna, och då ska vi kolla hur profeten Muhammed står sig i konkurrens med kristna och vad det nu kan vara för lokala religioner som kan tänkas förekomma. Vi återkommer i ämnet. I Egypten om några dagar vet vi i alla fall att han, Mohammed, är framträdande och att Allah spelar en väsentlig roll i folks liv.

För dig som inte tröttnat av allt religöst pladder vill vi avsluta med att nu har solen och värmen äntligen kommit. Det kulturella inslaget som så här långt varit nästan bedövande hindrar oss inte från att i kväll, som alla andra kvällar, bli lite lössläppta. Först blir det en gastronomisk höjdpunkt, sen en musikshow som tydligen inte ska va fy skam och sen rundar vi av allt med en drink och lite gambling i Casinot. Kryssar man så bryr man sig visserligen om var man går i land men det får en inte att tappa koncepterna helt och hållet. Det måste ju vara någon ordning även i kryssningsvardagen.

Profiler som Sokrates och Platin fick inte ens plats i dagens text och då förstår alla hur upptagna vi varit med kultur och religion.

Dagens bild visar vad glasen innehåll vid den välbehövliga pausen i turistjobbet.

Vår taxigubbe heter Ditgitrios och är en glad gamäng som tycker det mesta är bullshit. Han har upplevt en del.

 
 
Ingen bild

Atlantic team

14 april 2009 21:09

Vi vevar på!
I Turkiet väntar er ännu ett av antikens sju underverk: Artemis templet i Ephesos. Uppkallad av en
slags fruktbarhetsgudinna med 12 bröst - alla på framsidan. Av templet återstår ingenting, men ruinområdet sägs vara sevärt; av dem som har varit där. Om man tycker att det blir för varmt, kan
man i stället nöjas med att sätta sig i skuggan av ett platanträd och dricka ett glas raki. Smakar likadant som ouzo, men har ett annat namn hos turkarna (Same, same but different).
Här seglar vi vidare rakt österut på 30 grader nord, och högtrycket med härlig sol är en trogen följeslagare, samman med flygfiskarna. Vi har inhämtat 1 tidzon, och är nu bara 5 timmar på efterkälken. Hoppas bara att kaptenen inte är någon jäkla snedseglare?
Snart skall vi ned och se ett is-show på skeppets egen konstisbana. Märkligt, men sant.
So long!

 
Ingen bild

Berit

15 april 2009 10:59

Hej igen! Ni blir inte av med mig i första taget

Drinkarna retade inte mina smaklökar precis.Det låter som surt sa räven om rönnbären.Vi kunde haft ett 3-mannaparty här när ni åter beträder svensk mark. Ni hade garanterat fått rå om ouzoflaskan helt och hållet. Men tyvärr avloppet fick allt.

Är ni inte mätta på ruiner av antika städer lär det finnas en hel del kring Izmir,så bara vandra på.Hoppas att ni har bra skodon.
Smyrna-- ett ökänt piratfäste, men det är väl både glömt och begravt så en piratvarning är obehövlig.

Senare i dag styr jag kosan till Fleninge Gästis.Det låter kanske trivialt i sammanhanget, Där ska jag skratta och tjattra med 7 andra mogna damer. Det blir också naturligtvis tid för något gott att smörja kråset med.Inte så tokigt.Jag kommer nog att somna med ett leende på läpparna.

Ha de
Kram Berit

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yvonne o Jan Nyberg - 30 november 2016 19:44

ja, imorgon är vi hemma och ikväll har vi njutit en ank-middag på Ratskeller i Lubeck. Då tarvas några reflektioner.   Så här vackert är det i en av de många fina matsalarna       Under vår avslutande måltid under valven i rådhuskällaren tack...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 29 november 2016 15:09

När livsandarna är hos oss båda är det fint att komma till gamla hansastaden Bremen. Julmarknaden är stor och innehållsrik, vi träffade många gemytliga och trevliga tyskar på våra stopp bland gluewein och annat.   Dagens lunch på Bremen Ratskelle...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 26 november 2016 09:38

... fick Y en magåkomma och vi körde raka vägen hem.   Inatt i Baskien fick den andre någon form av åkomma. Feber och ont i kroppen. Och lite magont.   Därför kör vi nu mot Helsingborg. Dagsformen får bestämma tid och plats för våra stopovers...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 25 november 2016 19:07

Fenomenet i USA har spridit sig. Finns visst nu överallt. Även här och det gjorde vår lunch 50% billigare. Blev vi lyckliga eller lyckligare av det? Knappast. Men imponerade och belåtna oavsett;    Pumpasoppa med krispiga krutonger och tryffelolj...

Av Yvonne o Jan Nyberg - 24 november 2016 20:20

Ja, Spanien bjuder stora variationer. Vi är 103 mil norr om Rota och har passerat det fascinerande spanska höglandet igen.  Att det är fascinerande konstaterade vi för en månad sedan på väg söderut. Nu norrut och det har hänt en del under den tiden. ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18 19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards